Twentse damast info

Wat is damast?

Wij zijn Twentse Damast, maar wat is dat nou precies? Je hebt vaak vast gehoord van de term, maar weet je ook wat het betekent? In dit artikel gaan we je uitleggen wat damast nou precies is en waar het deze naam aan te danken heeft.

Wat is damast?

Laten we beginnen met het feit dat damast geen product is, maar een weeftechniek. Bij deze weeftechniek worden tekeningen of patronen aangebracht op een achtergrond van dezelfde kleur. Het effect wat je hiermee krijgt is dat de tekening of patroon alleen te zien is vanuit een bepaalde hoek.

Damast kan gemaakt zijn van verschillende stoffen, denk hierbij aan: zijden, katoen, wol, linnen, halflinnen en kunstzijde.

De geschiedenis

Hoe deze weeftechniek aan zijn naam is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Wel zijn er verschillende theorie├źn die dit zouden kunnen verklaren. De meest voor de hand liggende theorie is dat de weeftechniek is vernoemd naar de stad Damascus. Deze stad was een groot handelscentrum waarin veel damast werd verhandeld.

De structuur

De damaststructuur krijg je niet zomaar, hiervoor is een binding nodig waarbij wordt geweven met het ketting- en inslageffect. Van dit type binding bestaan er maar 2 varianten. De eerste variant is de keperbinding, dit houdt in dat er voor deze binding minimaal 3 schachten nodig zijn. De tweede binding is de satijnbinding, bij deze binding liggen de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid. De keperbinding en de satijnbinding zijn twee van de drie hoofdbindingen van textiel, er bestaat namelijk nog een andere binding genaamd de effen binding (ook wel platte binding genoemd). Deze bindingsvariant is niet van toepassing bij het maken van de damaststructuur.

Twentse Damast

Twentse Damast heeft een eeuwenlange traditie in de textiel. Wij produceren en leveren al sinds 1813 hoogwaardige textielproducten vanuit Losser.

Wij bedenken, maken en leveren naast het merk Twentse Damast ook voor verschillende andere merken, denk hierbij aan de merken: Ten Cate, 2Nite, Ten Cate Premium, Limited edition en Private Label. Doordat wij verschillende merken verkopen, werken wij ook met verschillende doelgroepen waardoor wij kwaliteitstextiel leveren voor iedereen.

Je weet nu dat damast geen product is maar een weeftechniek. Daarnaast weet je wat meer over hoe damast nou precies aan zijn naam is gekomen en wat de damaststuctuur is.

Ben jij op zoek naar hoogwaardige textielproducten voor in je badkamer, keuken of slaapkamer? Neem dan snel een kijkje op onze webshop!

Wat is damast?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on google

Zoeken

Lees ook

Proefslapers gezocht

met passie voor verbinding

Leef jij voor de nacht en beleef je die het liefst in goed gezelschap? Ben jij iemand met talent om anderen warm te maken voor zaken die jouw hart raken? Dan is deze baan jou op het lijf geschreven. Als luxe bedlinnenmerk stellen wij je in staat om mensen in verbinding te brengen met elkaar, op de meest vertrouwelijke plek: tussen de lakens. Niets is zo uitnodigend om nader tot elkaar te komen als koele, gladde en heerlijk zachte lakens. Of… kun jij dat met jouw invloed overtreffen?